Aston Villa, Burnley, Crystal Palace, West Ham

Dressed for Success

Aston Villa var runt sekelskiftet 1900 det i särklass mest dominerande laget i England.

Aston Villas tidiga framgångsår gick inte obemärkt förbi och runt om i England fanns det klubbar under bildande eller som försökte hitta sin identitet och att försöka kopiera Villas koncept var snarare regel än undan tag, eller Vad sägs om West Ham, Burnley och Crystal Palace.

Klubben bildades 1874 av medlemmar i the Villa Cross Wesleyans Kapell i Handsworth, Birmingham. Deras första matchen var mot det lokala rugbylaget Aston Brook St Mary’s Rugby team där den första halvleken spelades med rugbyregler och de andra med fotbollsregler. Mellan åren 1894 och 1900 vann de ligan inte mindre än fem gånger och FA-cupen tre gånger. 1897 blev dom den andra klubb som vann The Double, d.v.s. ligan och FA-cupen samma år. Under de följande dryga tio åren var de fortsatt en av de mest dominerande klubbarna i England med en ny ligaseger 1909/10 och ytterligare två FA-cuptriumfer 1905 och 1913.

Aston Villas tidiga framgångsår gick inte obemärkt förbi och runt om i England fanns det klubbar under bildande eller som försökte hitta sin identitet och att försöka kopiera Villas koncept var snarare regel än undan tag.

Aston Villas färger tröjor är vinröda med himmelsblå ärmar och vita shorts, och var unika när de infördes i november 1886. Många ville kopiera Aston Villa på så många plan som möjligt och bland andra ser vi idag West Ham och Burnley fortfarande springa om kring i Aston Villa inspirerade dräkter.

Men det har varit fler tex hade Crystal Palace vinröda och ljusblå tröjor fast de numer ser ut som Lill-Barcelona. När Crystal Palace bidades 1905, tittade man helt medvetet på den framgångsrikaste klubben i landet och Villa hjälpte då Palace på många sätt inte minst med att donera ett ställ med dräkter till klubben. Därför var Palace ursprungligen vinröda och blå med vita shorts precis som Aston Villa. De behöll dessa dräkter fram till 1938 men åter gick till Villa look-a-likes igen mellan 1949–54, Barcelona dräkterna kom först 1973.

Burnley som går under smeknamnet the Clarets (de vinröda), bytte från sina tidigare gröna tröjor till vinröda och blåa inför säsongen 1910/11 som en ren hyllning till det så framgångsrika Aston Villa, som just tagit ännu ett liga guld, och trodde färgerna även skulle lyfta det egna laget.

En av historierna om hur West Ham bytte till Aston villa-färger är ganska kul, om den är sann eller inte tvistar de lärde om.  Det var i alla fall sommaren 1899 som West Hams högerhalv Charlie Dove fick en uppsättning Aston Villa dräkterna av sin pappa William ”Bob” Dove, som själv var en sprinter på national toppnivå.

Pappa Bill hade varit in Birmingham och då blivit utmanad på ett lopp av fyra Aston Villa spelare som satsade pengar på att en av dem skulle vinna och Bill. Pappa Bill vann dock, och när ingen av spelarna hade pengar att betala med så erbjöd de honom en laguppsättning med Aston Villa dräkter. Så kan det gå.

Visste du också att Peter Schmeichel under sin tid i Aston Villa blev den första målvakt som gjorde mål i Premier League detta var år 2001.