Arsenal, Chelsea, Tottenham

This town ain’t big enough for both of us

Rivaliteten mellan Tottenham och Arsenal är antagligen den bittraste i hela Premier League.

The North London Derby är kanske det mest infekterade i ligan, men varför har det blivit så? Här kommer i alla fall en teori till bakgrunden.

Arsenal klampar in

Tottenham Hotspur bildades 1882 av några skolpojkar i stadsdelen Tottenham i norra London. Till en början spelar man vid Tottenham Marshes, men flyttar 1888 till Northumberland Park i närheten och sedan till ett fält vid puben White Hart på Tottenham High Road, hela tiden kring kvarteren där klubben bildades.

Arsenal, eller Dail Square som klubben hette när den bildades 1886 av arbetare vid the Royal Arsenals försvarsindustri ute i Woolwich i sydöstra London men man bytte snart namn till först Royal Arsenal och sedermera Woolwich Arsenal. Dagens namn Arsenal FC eller tog man i samband med flytten 1913 till klassiska Highbury i Islington i norra London. Mellan Highbury och White Hart Lane var det endast 7-8 km. Ett uppenbart intrång i norra London anser Tottenham anhängarna.

Hotspurs möter Royal Arsenal för första gången den 19 november 1887 inför 14 000 på den alldeles för trånga Northumberland Park. Med 15 minuter kvar av matchen står det 2-1 till Spurs då Arsenal spelarna lyckas övertala domaren att bryta matchen som får spelas om.

Arsenal tar Tottenhams plats

Innan första världskrigets utbrott, säsongen 1914/15, hade Tottenham slutat sist i högsta divisionen. När omstarten skulle ske 1919 beslöts det att utöka serien med 2 lag. I Tottenhamlägret hoppades man att klubben på sätt skulle få stanna kvar i högsta ligan. 1:an och 2:a i division 2 (Derby och Preston NE) skulle naturligtvis flyttas upp. Dessutom beslutade FA att Chelsea, som kom näst sist, ska få stanna kvar och sedan via en omröstning att Arsenal, som bara kommit 6:a i andra divisionen och precis innan kriget flyttat sin verksamhet till norra London, skulle ta Tottenhams plats. Hur denna omröstning gick till är fortfarande höljt i dunkel.

Ett tragiskt sammanträffande är också att Tottenhams maskot, en papegoja som man tagit med sig som maskot från en turné i Sydamerika 1909, dör samma dag som denna omröstning äger rum.

Tottenham supportrarna ser givetvis sambandet mellan papegojans död och degraderingen, och det blev början på den bittra rivaliteten mellan Tottenham och Arsenal.

Skadeglädje!

När Tottenham besegrade Arsenal i FA-cupens semifinal beslöt Tottenhamsupportrar att ha den 14 April som högtidsdag. Arsenals supportrar ville inte vara sämre, och firar istället S:t Totteringhams Day, som infaller när Tottenham rent matematiskt inte kan komma före Arsenal i ligan.

Highbury är förresten nu är ombyggt till bostadshus där arenafasaden har bevarats och planen blivit en park nu när Arsenal flyttat till Emirates Stadium vid Ashburton Grove, dock innebar denna flytt inget namnbyte.