Liverpool, Manchester City, Manchester United, West Ham

We hate it when our friends become sucessfull

Ja precis så sjunger Manchestersonen Morrissey.

Vet inte om det var om de rivaliserande fotbollslagen i staden han sjöng, men titeln stämmer ganska väl in på hur rivaliteten mellan de båda klubbarna har utvecklats, ju mer framgångsrika de blivitdesto hårdare har stämningen har mellan fansen blivit.

Detta är ett av Premier Leagues mest tklassiska derbyn, om det nu är ett derby, City-supportrarna hävdar med envishet  att så inte är fallet eftersom Old Trafford ligger utanför Manchesters stadsgräns.

Men vi tar det från början, då de inte alls var särkilt framgångsrika eller rivaliserande.

Manchester City bildades 1880 som St. Mark’s/West Gorton, och blev sedan Ardwick Association FC innan de slutligen tog namnet Manchester City 1894. Man spelar numera på the City of Manchester stadium, eller Etihad Stadium som sponsor namet är, efter att 2003 lämnat Main road efter 80 år.

United i sin tur som sedan 1910 har sin hemvist på Old Trafford bildades 1878 som Newton Heath LYR FC och bytte till sitt nuvarande namn 1902.

Det första Manchesterderbyt mellan lagen spelades den 2a november 1881, när West Gorton gästade Newton Heath och där Uniteds föregångare stod som segrare med 3–0. Första ligamötet mellan lagen spelades 1894–95 då Newton Heath slog City med 5–2 på Hyde Road och inte förrän 1906 möttes klubbarna för första gången i den högsta ligan och då var det City som vann med 3–0. City hade då en period med stora ekonomiska problem och som en följd av det fick klubben 17! spelare avstängda pga av svarta löner. När avstängningarna i januari 1907 var över valde fyra av de mest namnkunniga att gå över till United och var då med att säkra klubbens första ligatitel 1908.

På den tiden och ända fram till andra världskriget var rivaliteten inte så påtaglig mellan lagen och som supporter kunde man gå och se på det ena laget ena vecka och det andra nästa. Efter kriget var dock stämningen och rivalitet en helt annan och matcherna blev mer och mer infekterade.

På 70-talet kulminerade det hela i några riktigt brutala bataljer som 1970 då George Best bröt Glyn Pardoe’s ben så illa att han nästan var tvungen att amputera det. I mars 1974, blev City’s Mike Doyle och Lou Macari båda utvisade, men vägrade att lämna planen, till slut fick domaren ta in bägge lagen i omklädningsrummen till dess spelarna accepterade domarens beslut.

Det mest omtalade derbyt är kanske däremot den säsongens näst sista match. United behövde vinna för att undvika nedflyttning. I åttionde minuten klackade den tidigare United legendaren, då i City, Denis Law, bollen förbi Alex Stepney i Unitedmålet. Law vägrade att fira målet och sa efter matchen, som blev hans sista ligamatch i karriären: “Under 19 år har jag gjort allt jag kunnat för att göra mål men nu har jag gjort ett som jag önskar att jag inte hade gjort”

När matchen närmade sig fulltid stormade Unitedsupportrarna planen och domaren tvingades bryta matchen, men resultatet stod sig och United degraderades till division 2.

Och Morrissey då, som barn sprang han på Old Trafford, han är också kusin med den irländske fd Untedstjärnan Roy Keane och har skrivit en låt om Liverpoolmanagern Mr (Bill) Shankly och har också uppsträtt i West Ham outfit, men närmast hans eget hjärta sägs Londonlaget Millwall ligga.