Everton, Leicester, Nyheter, Tottenham

Till alla Leicesterfans – Salt ’n’ Lineker

Leicester leder sensationellt Premier League efter två omgångar. In the blood grattar med hyllningsartikeln till stadens stolthet från förra säsongen!

Kan du i dagens fotboll tänka dig en skyttekung som spelar internationell toppfotboll i 16 år som inte dragit på sig ett enda kort? Samma person skänker 5 miljoner för att rädda sin moderklubb. Blir hedersmedborgare i staden och hedersordförande i klubben. Dessutom reklamfilmskändis och folkkär TV-kommentator. Gary Lineker är hedersknyffeln vi pratar om.

Gary föddes 1960 i Leicester och började sin karriär redan i Leicester Citys ungdomslag. Lineker vann skytteligan i div 2 82/83 och trots att laget gick upp i den högsta ligan fortsatte Lineker att ösa in mål och kom tvåa i skytteligan 83/84 efter Ian Rush. Säsongen där på vann han skytteligan, och värvades efter det till regerande mästarna Everton. Sedermera blev han utlandsproffs i Barcelona innan han återvände till engelsk fotboll och Tottenham åren 1989-1992 innan han avslutade karriären i Nagoya, Japan 1994.

Leicester City flyttade 2002 efter 111 år från Filbert Street, till Walkers Stadium (nu King Power Stadium) då döpt efter det stora chipsföretaget från staden vilket gav den det skämtsamma namnet Salt-n-Lineker Stadium också för att hedra staden stora son, Gary Lineker.

Inte ett kort

Trots en lång karriär under 16 år och 567 matcher i klubblag och landslag fick Lineker aldrig ett enda gult, eller rött, kort. Som ett bevis sitt sportmanship erhöll han ett 1990 FIFAs Fair Play Award.

Gary Lineker blev 1995 en ”freeman of the City of Leicester”, typ hedersmedborgare, och kallas ofta “stadens favorit son”.

Han representerar också stadens stora industri, chipsföretaget Walkers Crips, där han spelar med i en serie reklamfilmer. Detta har han gjort sedan 1995, vilket gör detta till en av de längsta serierna bland reklamfilmer i England. Walkers döpte till och med om sin storsäljare Salt-n-vinegar crisps efter Lineker på slutet av 90 talet till: Salt-n-Lineker.

Kändisskapet fortsatte som folkkär och helylle-expert i så väl BBC, Aj Jazeera Sport och Eredivise Live.

Inte fått nog av hjälte status och äregloria än? I oktober 2002 sköt Lineker till 5 miljoner Pund till ett bud för att rädda sin forna klubb Leicester City undan konkurs. Han organiserade även en insamling bland fansen för att samla in pengar och rädda klubben.  Klubben räddades och Lineker är nu vice hedersordförande i Leicester City.