Burnley

Loud ‘n’ Proud!

Loud ’n’ Proud!

Supporterkulturen är väldigt utbredd i Engelsk fotboll så väl den klassiska ”gå på puben och gå på match kulturen”, som läktarkulturen där det sjungs och hejas. Tyvärr har också svansen med firmor och huliganism i perioder varit utbredd bland engelska supportar. Men vilket lag har då de mest högljudda supportrarna?

 

En undersökning gjord säsongen 2008-2009 visade att Stokes fans är de mest högljudda i hela Premier League.

Stoke har en olycklig historia av huliganism tillsammans med Cardiff City och Millwall och man har genom åren haft stora problem tidigare med huliganism mycket orsakade av firman “Naughty Forty” 2003 beskrev BBC situationen i Stoke City som “en av de mest aktiva och organiserade fotbollshuligan firmorna i England”.  På senare tid Stoke Citys fans och deras stadion har uppfattats så högljudda, vänliga och passionerade.

Äldsta laget i Premier League

Stoke City Football Club grundades redan 1863, även om man inte spelade någon match förrän 1868, och är därmed den äldsta klubben i Premier League och den näst äldsta fotbollsklubben i världen, efter Notts County. “The Potters”, som klubben kallas efter krukmakarindustrin i Stoke-on-Trent, spelar sina hemmamatcher på Britannia Stadium i Stoke-on-Trent.

Stokes ärkerivaler är Port Vale FC, som kommer från Burslem utanför Stoke-on-Trent, mot vilka man spelar the Potteries derby. Eftersom klubbarna oftast spelar i olika divisioner försöker man nu blåsa liv i andra West Midlands derbyn som mot West Bromwich och Wolverhampton

Skandalmatch!

Visste ni också att Stoke och Burnley har var inblandade i den kanske mest uppmärksammade skandalmatchen i Englands fotbollshistoria.

Inför en kvalmatch 1898 stod det klart lagen att Burnley skulle gå upp och Stoke hänga kvar i Division 1 den kommande säsongen vid ett oavgjort resultat. Inte oväntat blev det 0-0 i en farsartad match där det inte sköts ett enda skott mot mål!

Detta resulterade i att kvalspelet avskaffades och direktuppflyttning infördes och som kompensation tilläts även de två andra lagen som deltagit i kvalspelet denna säsong ta plats i Division 1.