Manchester City, Newcastle

Inför Newcastle-City i kväll

Inför kvällen match mellan Newcastle och Manchester City, tänkte vi ge en lite kuriosa historik kring hemmalaget.

Newcastle United bildades i december 1892 då Newcastle East End tog över rivalerna West End som fått ekonomiska problem. East End som spelade i röd-vit randigt, medan West End hade röd/svarta tröja i halvor. East End tog över det som fanns kvar av West Ends verksamhet, bland annat hyran av St James’ Park och i december 1892, antog man namnet Newcastle United efter att ratat bla Newcastle City och Newcastle Rangers.

Klubben spelade vidare i East Ends färger men styrelsen beslöt att gå West end-falangen till mötes och övergav East Ends färger och skapade en kompromiss, svart-vitrandiga tröjor. Svart från West End och de vita ränderna från East End.

Newkie Broon

Men man kan inte prata om Newcastle utan att prata om öl, Newcastle Brown Ale.

Newcastle Brown Ale skapades av James Herbert Porter, tredje generationens bryggare, som under tre års tid arbetade fram det unika receptet för Newcastle Brown Ale. När ölet 1928 introducerades fick det flera utmärkelser vid det prestigefyllda International Brewery Awards. Dessa guldmedaljer pryder fortfarande logotypen på flaskan.

Precis som många lokala bryggerier, är Newcastle Brown Ale starkt förankrad på sin hemma marknad, i detta fall Newcastle och stora delar av Nordöstra England och dessutom har man i många år varit stor sponsor till Newcastle United även om man numera inte är dräktsponsor är man fortfarande starkt förknippade med laget.

2006 gjordes 2,5 miljoner flaskor i forma av en specialutgåva om för att hylla Newcastleanfallaren Alan Shearers. Shearer hade nyligen slagit klubbens poängrekord och var på väg att sluta sin enastående karriär i Newcastle och i det engelska landslaget. Bryggeriet tillverkade då specialutgåvor med Newcastle Uniteds svarta och vita ränder prydda med Shearers porträtt och överskottet från dessa donerades till Shearers välgörenhetsfond.

Kan väl konstatera att tröjan som Alan Sherer bär på bilden ovan är betydligt snyggare än årets matchställ, så det visar vi inte här utan tar en Brown Ale i ställer, skål!