Arsenal, Crystal Palace, Everton, Leicester, Liverpool

The Toffees vs The Gunners

Någon som skall se Everton – Arsenal på Goodison Park nu på lördag? I så fall kan ni ta med några mints hem till mig.

Lördagens kanske hetast match, och vi tänkte börja uppsnacket redan nu med en liten story om just The Toffees och The Toffee Ladies.

Everton FC, eller St. Domingo F.C. som klubben hette när de bildades 1878 (efter en metodist kyrka) är det lag som har i särklass flest säsonger i högsta ligan, 112 st, och självklart har man varit i Premier League sedan den startades. Faktum är att Everton spelade på Anfiled Road, Liverpools FC nuvarande hemmaplan, fram till 1892 då ett hyresbråk gjorde att man flyttade till på Goodison Park. Där har man huserat sen dess och på lördag väntas de 40 569 stolarna fyllas av Toffees och Gunners.

The Toffees

Smeknamnet ”The Toffees” är ett av de äldsta smeknamnen i engelsk fotboll. Det finns flera förklaringar till hur detta namn kom till, men bägge härstammar från Everton Toffee, en karamellbutik som fanns nära lagets allra första hemmaplan. När laget sedan flyttade till Goodison Park följde karamelldamerna, The Toffee Ladies, med och fortsatte dela ut Everton Mints på hemmamatcherna, vilket man gör än idag när de går runt planen innan match och kastar mintkarameller till publiken.

Everton 2 Liverpool 1

En riktigt rolig sak om Everton är att deras nya, och andra, merchandise shop ”Everton Two” ligger i shoppingcentret Liverpool One så dess adress lyder; Everton 2 Liverpool 1. Det är humor, stor humor.

Och är ni nu på Goodison Park på lördag lägg gärna upp några bilder på Toffee Ladies på instagram med och glöm inte taggen: #inthebloodpl.