Manchester United, Newcastle

Estádio da Luz

Idag åker Manchester United till Sunderland för söndagsmatch och därför tar vi en liten noggrannare titt på hemmalaget, klubben, fansen och inte minst arenan.

Men för att göra det reser vi först till Portugal och Lissabon. Estádio da Luz, Ljustes Arena är det klassiska namnet på Benficas hemmaarena i Lissabon. Den moderna arenan som invigdes i oktober 2003, inför EM 2004, tar 65,647  åskådare, men även Benficas tidigare arena med plats för hela 120,000 platser kallades i folkmun Estádio da Luz.

Den ursprungliga arenan var uppkallad efter ”Igreja de Nossa Senhora da Luz”  men kallades kort och gott Luz “ljuset”, så det vedertagna namnet för arena blev helt sonika Estádio da Luz  – The Stadium of Light.

Så varför pratar vi här på en blog om Premier League om Benficas hemmaarena. Jo för uppe i nordöstra England i hamn- och varvsstaden Sunderland finns fotbollslaget Sunderland Assoiciation FC. När Sunderland 1997 lämnade Rokers Stadium efter 99 år var det för att flytta till just Estádio da Luz, eller Stadium of Light, i Monkwearmouth, Sunderland. Arenan, som är den 4e största i Premier League, tar in 48,707 åskådare och har fått sitt namn som en hyllning till den kolgruva som fanns på platsen den plats i Monkwearmouth där arenan nu står. Utanför arena finns också ett minnes över den tidigare monument i form av en gigantisk gruvlykta, sk Davy lamp, skänkt av the Durham Miners’ Association.

Klubbens supportergrupper finns i över hela nordöstra England, förutom i och omkring Sunderland också i County Durham men även spridda över världen. Sunderlands fans är kända för att vara långt ut på den politiska vänsterkanten, och sjunger till och med “The Red Flag” inför vissa matcher. En tidigare ordförande beskrev även Sunderland som ett ”arbetarlag”.

Rivaliteten mellan klubbarna i nordöstra England har alltid varit stor och framförallt mellan Sunderland och Newcastle som möts i det sk Tyne–Wear derbyt. I tidernas begynnelse, på 1880 och 90 talet fanns dock ytterligare ett Sunderland lag nämligen Albions, När klubbarnas skulle mötas en gång i FA Cupen då drog sig Sunderland AFC ur för att Albions inte skulle få del av biljettintäkterna. Samma säsong skulle lagen åter igen mötas i den sk Durham Challenge Cup, men i ett nytt försök att hindra Albion från att få del av intäkterna föreslog Sunderland att hela biljettförsäljningen skulle skänkas till välgörenhet men Albion avvisade dock detta.

Inför dagens match kan vi konstatera att på de fem senaste mötena hemma mot Manchester United har Sunderland bara tagit en poäng. Bättrar dom på det idag?