Nyheter, Spelförslag, Tips

Summering av omgång 2

Så har vi då njutit ännu en fantastisk omgång med engelsk fotbollsdramatik.

Två omgångar spelade, börjar vi se några tendenser. Dags för en summering efter andra rundan, och först ut denna gång var Aston Villa mot Newcastle

Newcastle sköt knappt ett enda skott mot City i premiären ville nog gärna få med sig en poäng hem från Birmingham, vilket man också gjorde. Ändå var Newcastle som klev fram efter paus och tryckte ner ett redan lågt spelande Aston Villa dock utan att man skapade särskilt mycket och man har ännu inte gjort mål den här säsongen. Villa bygger sitt spel på en stark defensiv men måste våga mer, särskilt mot mittenlag på hemmaplan. Bägge lagen spelar hemma nästa runda mot lag de skall slå, Hull respektive Palace. Gör man detta är det här två lag som lär hamna i mitten, någonstans mellan placeringarna 10-14 gissar jag.

Chelsea hade ännu en dag på jobbet mot nykomlingen Leicester och vann komfortabelt och behövde bara bitvis briljera. Nu börjar allvaret med Everton borta i nästa omgång. För Leicesters del var det inte mycket att snacka om man stod upp bra i första halvlek men kunde inte stå emot hela vägen, 2-0 blev det till slut till Chelsea. Leicester har fått en fruktansvärd lottning med Everton och Chelsea i inledningsrundorna och nu följer Arsenal. Tuff start för nykomlingen som skall ta sina poäng mot andra lag.

Det ena Londonderbyt denna runda var ”krislaget” Crystal Palace mot West Ham. Palace stod upp bra mot Arsenal i premiären men här tröt krafterna och organisationen efterhand och West Ham vann tillslut ganska enkelt med 3-1. Palace kommer inte att upprepa succésäsongen från i fjol och om man inte gör något radikalt åt både trupp och ledarskap blir det till att kriga kring sträcket. West Ham ser dock starkare ut än ifjol och blir ett stabilt mittenlag i år.

Southampton och West Bromwich spelade en mållös och händelse fattig match på St Mary’s som egentligen inte gav några svar på var lagen står. Saints som gjorde en helt OK match mot Liverpool har haft en turbulent sommar och behöver säkert mer tid. West Brom tagit poäng i bägge matcherna. Två lag som lär hamna en bit ner på den nedre halvan av tabellen.

Normalt sett hemmastarka Swansea tog emot nykomlingen Burnley. Swansea som vann på Old Trafford i premiären fick nöja sig med 1-0 och att fått de tre poängen. Burnley lär bli kvar i bottenstriden hela säsongen och tar emot Man U i nästa omgång tuff start även för denna nykomling. Frågan är var Swansea står i år, på pappret sämre än i fjol men nu väntar WBA hemma och det kan mycket väl bi en till trepoängare då. Hur länge hänger dom på de stora? slåss antagligen om plac 6-10.

Lördagens stormatch var Everton-Arsenal. Everton som bara fick en poäng mot Leicester och Arsenal som med mycket möda vann på övertid mot Palace delade hör på poängen i en händelserik match där Arsenal återigen visade moral och hämtade hem ett 2-0 underläge i slutet. Men håller Arsenal mot de riktigt stora? Och Everton har bara 2 poäng trots stundtals riktigt bra spel mot Arsenal. Nu väntar Chelsea i nästa runda. Två lag som vill utmana, Arsenal om topp 3 och Everton om Europaplatserna.

Hull tog emot Stoke och det blev en tuff match där Hull fick sin målskytt från premiären, Chester, utvisad efter mindre än en kvart. Hull tog trots det ledningen i första halvlek och det dröjde ända till 83:e minuten innan Stoke med en man mer fick in kvitteringen. Hull fortfarande obesegrade och är nog mycket nöjda med sin start. Stoke som förlorade mot Villa hemma i premiären hade nog hoppats på mer än 1 poäng efter två matcher. Två lag som blandar och ger, och så kommer att hamnar en bit ner i tabellen bägge. Dock tror jag inget av dem riskerar att hamna i den absoluta bottenstriden.

Det andra Londonderbyt var mellan Tottenham och QPR är det inte mycket att skriva om då Spurs körde över Redknapps gäng, 4-0. Tottenham har ambitionen att haka på storlagen och slåss om, kanske inte ligatiteln, men Europaplatserna. Det kommer man nog också att göra frågan är hur långt det räcker. I segermatchen över West Ham imponerade inte spelet och den här 4-0 segern var ingen värdemätare. Queens Park lär bli fast förankrade i bottenträsket i år.

Sunderland och Manchester United avslutade söndagen med en match som ger mer frågetecken än svar. Sebastian Larsson låg bakom bägge målen i 1-1 matchen. Ett självmål och en perfekt slagen hörna. Skall United hänga med måste man ta 3 poäng mot Burnley i nästa omgång. Sunderland börjat med 2 oavgjorda och helt nöjda med sin inledning har potential att hamna betydligt högre upp än förra årets mediokra säsong skall vi tro att de hamnar mitt i tabellen, placering 10-12?

Omgången avslutades med en verklig godbit. Manchester City-Liverpool. En på pappret oviss och öppen historia och Liverpool öppnade som det bättre laget de första 30 minuterna. Sen trampade City gasen i botten, precis som dom gjorde mot Newcastle i premiären, bländade spel och med lite hjälp av darrigt försvarsspel hos Liverpool så kom 1,2 och 3-0 kom ganska fort. Liverpool vaknade till liv med sitt 3-1 mål och det blev lite skakigt hos City. Hur som helst City imponerar och är just nu hetaste kandidaten till ligasegern. Liverpool måste få ordning på sitt försvar om man skall vara med och utmana.