Liverpool, London fotbollens huvudstad, Manchester City, Manchester United, Newcastle, Okategoriserade

Skadeglädje eller Landssorg.

Reflekterade i går när England spelade landskamp mot Norge i går hur olika status landslagen har i olika länder.

När Brasilien blev utslaget ur VM, visserligen med buller och bång och en förnedrande insats, var det total landssorg i landet. Folk var uppenbart förkrossade och det talades om så väl ekonomisk som politisk kris i landet. Brasiliens fotbollslandslag är oerhört viktigt för människorna där. Kanske till och med viktigare än landet självt.

Lika så i Frankrike, under några år det franska landslaget underpresterat i stora mästerskap och spelarna har mordhotats, isolerats och kallats landsförädare.

England har ju inte heller haft någon större lycka i de senaste mästerskapen, och i somras i Brasilien var fiaskot totalt när man var utslaget redan innan gruppspelet var avslutat. Så hur är stämningen då i England, landssorg? Nä knappast. Måste Premiärministern förklara sig och drottningen be om ursäkt? Nä, och inte heller hotas ekonomin av kollaps och pundet rasar inte på valutamarknaderna.

I England skrattar man lite skadeglatt lägger ut lite roliga bilder. Och börjar diskutera om värvningarna inför den kommande Premier League säsongen som bara är en dryg månad bort.

For sale: Team coach,Very low milage, Used only twice!

Varför då, är inte fotboll lika viktigt i England som i Brasilien och Frankrike. Jo absolut -kanske till och med ännu viktigare.

Men i England är ligan ALLT. I Frankrike till exempel har man ju knappt en liga värd namnen med bara två klubbar, på sin höjd, som kan vinna den. I Så väl Frankrike som Brasilien spelar de bästa spelarna inte i egna ligan utan proffs utspridda i hela Europa och många även i Premier League.

I England är det tvärt om klubbarna är viktigare än landslaget. De bästa spelarna spelar på hemmaplan och ligan är kanske den bästa ligan i världen åtminstone sätt till bredden på toppen.

Så Premier League är ”in-the-blood” något man lever med vecka ut och vecka in medan landslaget ett hopkok man ser på TV nån gång om året och man firar heller med polarna på den lokala puben så väl i framgång som motgång oavsett som om du bor i London, Manchester, Liverpool eller i Newcastle!