Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, West Ham

Songs and Fascination, del 1 Arsenal Kommer Sist

Det råder ingen tvekan om att musik och fotboll i England är starkt ihopkopplade med varandra. ALLA lag har en eller flera låtar som de är förknippade med. Det sjungs på läktare och pubar och det ges ut skivor med spelare och tom tränare.

Vad är då viktigt för fotbollslåtar av den här typen? Den skall vara förknippad med klubben och gärna en historisk händelse.  Den skall funka att sjunga på så väl läktaren som på puben och kan man får airplay (radio & TV) på låten är det ju toppen.

Här nedan kommer mina favoriter bland de mer eller mindre officiella sångerna, nen första och främst ett stort SKÄMS till Arsenal. Stor klubb med stor fanbase har knappt någon hymn eller låt som är värd namnet, att skråla We Love Arsenal (We Do), duger liksom inte här.

Här är i alla fall en högtst personlig topp fem lista;

5: CHELSEA: The ’72 squad – Blue is the Colour

Dessutom vinnare i kategorin Klämkäcka bidrag.

Låten framfördes i samband med Chelseas misslyckande i Liga Cup-finalen mot Stoke 1972. Och släpptes på skiva i mars det året på Penny Farthing Records och nådde plats 5 på Englandslistan, har över tiden blivit en av det mest kända fotbollslåtarna i England. Missa för gudsskull inte tonarthöjningen!!

Videolänk: Blue is the colour

4 Manchester City: Supra– Blue Moon

Näst spår ett riktigt bra röj till en annars släpig låt, Manchester City’s, eller Supra’s version av Blue Moon även Liam Gallagher från Oasis gjorde också en version, mer trogen originalet.

Första gång den sägs ha sjungits i samband med en City match skall ha varit på Anflied 1989/90 när supportrarna stod och vänta änge på att bli utsläppta från arenan, började några grabbar sjunga denna melankoliska sång, som sedermera eskalerade…

VIDEOLÄNK: Blue Moon

 

3 Manchester United; Unitied & Status Quo– Come on you reds.

Vi går vidare över stadsgränsen och in på Old trafford där United träffade på de gamla rockrävararna i Status 1994. Låten låg på Englandsllistan i 15 veckor, varav 2 vekcor på förstaplatsen sommaren ’94, då vi Grävde Guld i USA men England inte fick vara med. Klämmigare än så har blir det inte. Afterski-varning på den här!

Låten, som bygger Status egen Burning Bridges, är den enda klubblåt som toppat Englandslistan, annars är det bara landslagets låtar som nåt ända upp på första platsen, Come On You Reds den låg även ett i de röda korvas land, Danmark.

VIDEOLÄNK: Come On You Reds

 

 2) Liverpool FC: Gerry & The Pacemakers  – You’ll Never Walk Alone

 

Låten som kanske är fotbollslåtarnas fotbollslåt, den mest givna av alla på listan. Fast egentligen helt fel enligt katerogisering ovan, Den ör släpig, svår sjungen och lämpar sig egentligen vare sig på puben eller på läktaren, ändå är den en ikon.

Låten som ursprungligen hämtd ur musikal Carousel från 1945 och har följt med Liverpool sen det tidiga 60-talet då också Liverpoolbandet Gery & The Pacemakers (större än Beatles på hemmaplan) släppte sin version av låten. Sången har dock spelats i av ett otal kända artister bland andra Frank Sinatra Elvis Presley Louis Armstrong, Judy Garlind och Barbara Streisand för att bara nämna några.

Historien säger att Gerry själv (Marsden) spelade upp sin kommande singel för den legendariske Liverpool managern Bill Shankly under en bussresa och de medföljande journalisterna skrev storyn att det var klubbens nya låt.

En nyinspelning av sången gjordes också 1985 efter brandkatastrofen på Valley Parade Stadium i Bradford då 56 supportar miste livet, i den inspelningen medverkar orginalsångaren Gerry Marsden tillsammans med ex Beatlen Paul McCartney och flera andra.

Låten används eller har anvnänts även av en lång rad andra klubbar bland andra Celtic, Feyenoord och ett gäng tyska klubbar som Borussia Dortmund, Borussia Mönchglaadbach och supportklubben nr1 St Pauli.

VIDEOLÄNK: You’ll Never Walk Alone

 

1)      West Ham – I’m Forever Blowing Bubbles.

Etta på listan West Hams Blowing Bubbles, värd en alldels egen artikel så håller det lite kort här. Även detta en musikal- och reklamsång, denna gång från det glada 20-talet här dock i en klämmigare 80-tals? version.  Skapar en magisk stämning på Boleyn Ground och Tavern inför West Hams hemmamatcher, med såpbubblor och allt!

Lyssna och njut och passa på att åka till Upton Park och gå på Boleyn Ground innan det är slutspelat där!

VIDEOLÄNK: I’m Forever Blowing Bubbles

 

I Nästa del av Songs and Fascination går vi bort från de 5 stora och tittar på vad några av de andra klubbarnas supportrar har för sig.

Läs gärna mer om supporterkultur på:  Loud ‘n’ Proud

och missa för allt i världen inte tävlingen där kan vinna: Två biljetter till Arsenal på Emirates och hotell för två i London