Nördvändigt vetande, Nyheter

Last man standing

En nyckelspelare i alla lag är självklart målvakten, eller målvakterna, Många av topplagen har idag två världsklassmålvakter i truppen, Courtois och Cech i Chelsea tex.

Men vilken målvakt är den som är viktigast för sitt lag?

Vi kommer i veckan reda ut vilken målvakt som varit viktigast för sitt lag i säsongsupptakten, det finns många olika sätt att räkna. Premier League har  sitt Playerindex sedan kan du räkna räddningsstatistik, vunna/förlorade matcher och hållna nollor mm.

Satt och funderare på det under gårdagsmatcherna, att hålla nollan i ett lag när man knappt får ett skott på sig är kanske inte den vassaste prestationen.  Och när omgång fem ikväll är slutförd skall jag försöka sammansälla vem som är den viktigaste målvakten så här långt i ligan.

Först idag en presentation av några profiler som du kanske inte vet så mycket om men som kanske kommer att finnas med högt upp i listan över viktigaste målvakter.

Asmir Begovic, Stoke City

Kanske är Begovic Stokes viktigaste spelare, i konkurrens med bland andra Peter Crouch, och har mark Hughes fulla förtroende. Bosniern var kanske den viktigaste anledningen till att Stoke slutade nia säsongen.

Lukasz Fabianski, Swansea

Den forne Arsenal keepern som nu har funnit sig till rätta i Wales och var ifjol i Arseanl tröjan 100% i Premier League och tog laget till seger i FA-Cupen. Men visst han spelade bara en enda PL-,atch men där höll han nollan. Fabianski är viktig för Swansea om man skall kunna vara med och kriga om Europaplatserna.

Fraser Forster, Southampton

Den tidigare Celtic målisen har fick en flygande start på sin Premier League karriär när han höll nollan direkt i premiären mot West Bromwich.  Han kanske saknar efarenhet dock från spel på riktigt hög nivå vecka ut och vecka in, men definitivt en man som jag bakom Joe Hart i det engelska landslaget.

Brad Guzan, Aston Villa

I amerikanen har Villa en stabil målvakt där bak, även om Brad höll nollan lite för få gånger och släppte in lite för många mål för att hamna uppe i toppen i fjol.

Tim Howard, Everton

Kanske inte till hör de okända men USAs landslagsmålvakt bör uppmärksammas även han för en fantastisk fjolårssäsong. Nådde snittet 2.88 räddningar per insläppt mål och delade då ledningen med Mannone i Sunderland och med 15 hållna nollar var han en av ligans absolut viktigaste målvakter.

Tim Krul, Newcastle

Minns ni i VM när van Gaal bytte målvakt inför straffläggningen, då var det Krul som fick komma in. Dock är han lite för svajjig och blandar kanonmatcher med riktiga tavlor.

Hugo Lloris, Tottenham Hotspur

Kommer inte att vara med på listan efter fem omgångar i år då han ännu inte nåt upp till den nivån som han höll i fjol då han var riktigt bra hela säsongen. Den franske landslagsmålvakten är kanske en av de intelligentaste målvakterna och sprider ofta ett lugn omkring sig.

Vito Mannone, Sunderland

Sunderland hade en jobbig säsong i fjol men i det flesta statistik listor fanns Vito Mannone med i toppen. Italienaren hade hela 2.83 räddningar per mål förra säsongen och det var han bäst med i hela PL. Och han 11 matcher utan insläppt mål var som sagt en bidragande orsak till at Sunderland höll sig kvar.

Allan McGregor, Hull City

Skottland landslagsmålvakt Alan McGregor hade en skadefull säsong i fjol, men har en mycket hög kapacitet och är en bidragande orsak till att Hull är ett mycket svårslaget lag.

Julian Speroni, Crystal Palace

Kanske inte kommer att ligga i top efter att båda han och Palace haft en turbulent inlednng på säsongen, men i fjol högpresterande Juian liksom hela Palace. Argentinaren är en legend på Selhurst Park sedan 2004.

Och så har vi ju nykomlingarna i år:

Kasper Schmeichel, Leicester

Dansk landslagsmålvakt och son till legendariske Peter Schmeichel, stor del i att Leicester tog steget upp.

Tom Heaton, Burnley

28-åringen kom till Burnley våren 2013 från Bristol men har tidigare även tillhört bla manchester United men utan att ta en plats i truppen i stället varit utlånad till en lång rad klubbar, innan han skrev kontrakt med Cardiff och senare ett år i Bristol innan han alltså gick till Burnley där han ser ut att blomma ut.

Ben Foster, West Bromwich

Ben, som stått 12 matcher för United i Premier League, åren 2007-2009, innan han gick till  Birmingham och sedan 2011 är han alltså i West Bromwich, har också gjort 6 landskamper för England. En stabil målvakt som nu hunnit fylla 31, en bra ålder för en målvakt.

Imorgon kommer den spännande fortsättningen och svaret på om någon av dessa målvakter är den som är viktigast för sitt lag.

Kommer du ihåg vikten av att hålla tätt i slutet av matcherna, annrs  Läs här