Everton, Liverpool, London fotbollens huvudstad, Tottenham

The Merseyside Derby

Derbyna är många i år i Premier League, vi har ju tidigare pratat om alla London derbyn som spelas i år, men dem i all ära. Det mest klassiska derbyt som spelas i Premier League är ändå the Merseyside derby i Liverpool mellan Everton and Liverpool. Det är det derbyt som spelats längst utan avbrott i den hösta serien, då det har spelats varje år sedan säsongen 1962–63 i högsta divisionen. Liverpool är historiskt sett den mest framgångsrika engelska fotbollsstaden där Everton och Liverpool tillsammans har vunnit ligan 27 gånger och det har sedan starten aldrig spelats en enda säsong utan någon att något av stadens lag Everton eller Liverpool varit med i högsta serien.

Ursprungligen kallades the Merseyside derby för det vänliga derbyt då många familjer innehöll såväl Evertonians som Liverpudlians samt att man också umgicks flitigt med supportar från det andra laget. Kanske berodde det på att klubbarna de facto kommer från samma delar av norra Liverpool och det bra är någon kilometer mellan arenorna. Derbyt var länge ett av de få derbyna som inte krävde separerade supportergrupper. Vid Liga Cup Final på Wembley 1984 tex var nästa alla läktarsektionerna blandade med supportar från de båda Liverpool lagen och på publiken

Men under senare delen av 80-talet ökade rivalitet mellan lagen, så väl på som utanför planen och sedan starten av Premier League the Merseyside derbyt det möte mellan två lag som tvingat fram flest röda kort av alla möten.

I Premier League sammanhang har lagen möts 44 gånger. Liverpool har vunnit 19 av dem och Everton bara 9 och målskillnaden är 60-42 till Liverpool. I den äldre historiken, före Premier Leagues bildande, har lagen möts i högsta divisionen vid 146 tillfällen och då är det lite jämnare, Liverpool vann 55 möten och Everton 48, målskillnaden var 203-181.

Den lägsta sviten tillhör dock Everton som mellan 1941 och 1952 gick obesegrade från 14 raka derbyn, och bäste målskytt i derbyna är Liverpools Ian Rush med 25 derby-mål.

Och senast, då vann Liverpool med 4-0 hemma på Anfield efter två mål av Sturridge, ett av Gerrard och ett av en viss Suarez. Nu bara en fråga kvar, hur går det på Lördag?

Och det andra derbyt då, undrar vän av ordning, det huttar du HÄR! This town ain’t big enough for both of us