Arsenal, West Ham

Up the Irons

Iron Maiden är starkt förknippade med West Ham United. “Up the Irons” är en slogan som Maiden ofta använder på sina album, och också på mycket officiell Iron Maiden-merchandise. West Ham, eller the Irons, kommer precis som bandet från Londons östra stadsdelar och en ursprungsmedlemmarna, Steven Harris, har West Ham emblemet på sin bas. Det är till och med så att gitarr och bastillverkaren Fender 2001 gav ut en specialutgåva, en ”Claret and Blue Steve Harris Signature Precision Bass” .

Harris hade en gång i tiden en lovande ungdomskarriär som fotbollsspelare och han var fjorton år blev han upplockad av West Hams ungdomsorganisation och fick spela i sitt favoritlag. Under två år spelade han fotboll på heltid och det var som att gå i kloster har han sagt, dete var bara fotboll som gällde.

Steven Harris har också haft en fullskalig fotbollsplan på sin tomt, med omklädningsrum för hemma -och bortalag. Arenan var också hemmaplan för Iron Maidens egna fotboll som bestod av medlemmar i bandet, crew och andra hang-arounds. Fast egendomen var till salu 2013 så jag vet inte riktigt vad som hänt där.

Intheblood redaktionen har sett Iron Maiden spela en gång, fotboll alltså, det var på Hultsfred och det var länge sen, dom mötte en fan- och artist kombination inför storpublik. Annars brukar dom alltid möta ett kompisgäng från den lokala puben Paddingtons när dom skall spela på Ullevi, matcherna dom brukar gå på Överåsvallen. Det har också blivit kutym att ett äkta Iron Maiden fan håller på West Ham.

På albumomslagen finns också ofta kärleken till West Ham illustrerad. På albumet Somewhere In Time kan man tex se både namnet Upton Park och texten “Latest result… West Ham 7…. Arsenal 3….”.

Läs mer om fotboll och musik i artikelserien Songs and fascination del 1 och del 2