Arsenal, Chelsea, Manchester United, Nördvändigt vetande, Tottenham

The Invincibles del2

Vi har ju i del 1 berättat om de ursprungliga ”The invincibles“ från 1889, Preston North End, nu kommer del 2 som handlar om de lag som i dagligt tal benämns som med det epitetet, Arsenals lag från säsongen 2003–04, ja och en bit in på den följande säsongen, 49 matcher, så länge höll sviten i sig.

Först en bakgrund, säsongen 2002/03 hade Arsenal vunnit FA-cupen och slutat 2a i ligan efter Manchester United. Klubben hade börjar bygget av nya Emirates Stadium och de likvida medlen var därför begränsade. Man hade inte värvat några superstjärnor utan några spelare som fick växa i klubben, som 16-årige Cesc Fàbregas, dock värvade man och en ny förste målvakt i Jens Lehman.

Man hade också lyckats kvar de flesta nyckelspelarna, som lagkapten Patrick Vieira måltjuven Thierry Henry och mittfältsmotorn Robert Pirès mfl. Kontinuitet var avgörande och Arsenal var absolut ett av de lag som tippades slåss om slutsegern den stundande säsongen.

När säsongen började startade man upp med fyra omgångar raka segrar, full pott och 3 poängs försprång till tvåan Manchester United. Allt eftersom förlusterna uteblev blev hypen större och större efter nyåret 2004 ryckte man i ligatoppen genom att vinna 9 raka matcher. Under vinterns transferfönster hade man dessutom värvat forwarden José Antonio Reyes till laget.

Redan första veckan i april, ett 2-2 mot ärkerivalerna i Spurs säkrades ligasegern och när serien var slut hade man vunnit 26 och spelat 12 oavgjorda av de 38 matcherna. Inte någon förlust med andra ord och 90 poäng blev det också, även det nytt rekord.

I cuperna gick det dock inte lika bra. I såväl FA Cupen och Ligacupen blev man utslagna i semifinalen mot Manchester United resp Middlesbrough, och i Champions League åkte man ut i kvarten mot Chelsea som då tagits över av den miljardären Roman Abramovich.

Främste målskytt för tredje året i rad var Thierry Henry, som gjorde 39 mål på 51 matcher för klubben det året. Men framgångarna tog inte slut där sammanlagt 49 matcher i rad höll sviten för London laget. Under säsongen 2003/04 då ”The Invincibles” härjade spelade 21 spelare för klubben i Premier League och bland dem som gjorde flest framträdanden märks bla

Jens Lehman, Ashley Cole, Patrick Viera, Robert Pirés, Dennis Bergkamp, Lauren, Thiery Henry, Sol Campbell, Gilberto Silva, Kolo Touré, och en viss Fredrik Ljungberg.

Missade du del 1 så hittar du den här: Invincibles del 1, Preston North End.

Landslagsuppehållen brukar betyda skador för toppklubbarna, inte minst just Arsenal, läs om våra tankar här: Vem blir skadad nu då?