Arsenal, Nördvändigt vetande

Strange names here we come!

Idag denna mellandags läsning tittar vi på klubben som för in för mig många nya och okända begrepp, The Albions och The Hawthorns tex.

Låt oss börja med namnet på laget: West Bromwich Albion FC, ofta förkortat WBA eller The Albion, kommer från West Bromwich om staden finns följande att läsa på svenska Wikipedia.

”West Bromwich en stad i West Midlands i England. Staden har 136 940 invånare (2001). Staden är också känd för fotbollslaget West Bromwich Albion.” Punkt slut – Over and out!

Lite mer precist är West Bromwich numera en del av storstadsregionen kring Birmingham strax nordväst om stadskärnan, på väg ut mot Wolverhampton och lokalkonkurrenten där Wanderers.

Vaddå Albion?

Så suffixet: Albion. Finns två spår till namnet, eller så är det en kombination av bägge. Klubben bildades 1878 som West Bromwich Strollers av arbetare på George Salter’s Spring Works men bytta några år senare, 1880, namn till West Bromwich Albion då det första laget i England som tog suffixet Albion. Albion var en del av West Bromwich där några av spelarna skall ha bott.

Men Albion används ju av fler klubbar säger du kanske då?

Alldeles riktigt och den mest kända är väl Brighton & Hove Albion F.C. Vad har de med en stadsdel i West Bromwich att göra? Naturligtvis ingenting alls, för Albion är också det äldsta kända namnet på det brittiska öarna och härstammar från den antika grekiskan. Som i sin tur anammat det från Dovers Vita klippor (i solnedgång, reds anm), Albino, och finns än i dag kvar som Alba (Skottland på skotska/gäliska)

Men Arenan då?

The Hawthorns som är hemmaarena för Albion, invigdes den 3 september 1900 och dess kapacitet är idag ca 27 000 åskådare. Den första matchen på The Hawthorns var mellan West Bromwich och Derby och slutade 1-1. Publikrekordet är 64 815 åskådare och sattes 1937 i en match mellan West Bromwich och Arsenal, men den senaste notering är att arenan nu bara tar in 26500.

Arenan är den högst belägna av samtliga 92 arenor som någonsin använts i Premier League, med sina 168 m.ö.h. (551 feet).

Och så till namnet, The Hawthorns, kommer sig helt enkelt från att när klubben behövde större ytor i slutet av 1800-talet och man bestämde sig för att flytta ut från centrum, hittades denna plats nära Handsworth, som då var täckt av Hagtorns buskar, Hawthorns, och den benämningen har blivit kvar.

Publikrekord i all är men, bottenrekordet på The Hawthorns tål också att nämnas, endast 1050 personer såg när Albions efter förlusten mot Sheffield United förpassades till dåvarande Division Two efter säsongen 1900/01, vilket ändå var premiär säsongen på den nya arenan.

Sen en anekdot som jag växt upp med: Putte Kocks stryktipsförslag i radiosporten på onsdagar, Ipswisccch – West Bomwisccch Krysccch.

Också trött på landskampsuppehållet, det är vi med: Trötta på landslagsuppehållet!

Har du föresten läst två andra arena stories: Estádio da Luz och En arena inget lag som finns i bloggen