Aston Villa, Det viktigaste målet, Liverpool, Queens Park Rangers

Richard Dunne Strikes Again

I helgen såg vi inte mindre än fyra självmål. Två av Southampton och två av Queens Park Rangers, och för de sista nämnda så var det en viss Richard Dunne som var framme igen vid det första självmålet. Det innebär att han nu är uppe i 10 självmål i sin Premier League karriär, och i med nätningen mot Liverpool är det ensam ledning för irländaren i den föga smickrande ligan. 35-årige Dunne, som gjort 80 A-landskamper för Irland, började sin PL-karriär i Everton 1996 och gick år 2000 över till Manchester City där han spelade fram till 2009 då karriären fortsatte i Aston Villa fram till förra året då han bytte till QPR som fri transfer

Flest självmål på en säsong

Rekordhållare med flest självmål på en säsong är dock en helt annan lirare nämligen Liverpools Martin Skrtel Som nätade i eget mål för Liverpool mot så väl Newcastle, Hull City, West Ham och Swansea förra säsongen, 4 fullträffar alltså på en säsong.

3 självmål på 7 minuter

För Sunderland som gjorde två självmål i sin rekordförlust mot Southampton var det dock inget självmålsrekord. 2003 i PL-mötet med 2003 mötet mot Charlton Athletic lyckades man göra 3 självmål inom 7 minuter. Stephen Wright började sedan var det Michael Proctor som satte två i eget mål. Sunderland förlorade den matchen med 3–1.

De första självmålet

Det första självmålet som finns noterat från den engelska ligafotbollen gjordes av Aston Villas Gershom Cox i en match mot Wolverhampton Wanderers 1888.

Ett annat spektakulärt självmål inträffade 1967 när Leeds målvakt Gary Sprake skulle kasta bollen till en försvarare men kastade bollen in i eget mål i en match mot Liverpool.

Och för att prata notoriska målskyttar så spelade Chris Nicholl 2–2 med sig själv i matchen mellan Aston Villa och Leicester City i mars 1976.

I ett tidigare inlägg, Målkalas idag, pratade vi om självmålet som anfallsvapen för det engelska landslaget, missade du den då läs den igen, riktigt läsvärt inlägg.