Manchester City, Manchester United, Nördvändigt vetande, Nyheter

Manchesterderby idag!

Idag spelas derbyt i Manchester, för 168:e gången, här kommer så lite roliga fakta som kan vara bra att känna till innan dagens match

City har vunnit fem av de sex senaste Manchesterderbyna i ligan, och har dessutom tre raka segrar, men å andra sidan har man inte funnit fyra i rad sen 1970.

Edin Dzeko och Sergio Aguero har bägge gjort 4 mål på fem derbyn mot Manchester United och Yaya Toure ha gjort mål i tre av fyra derbyn.

Wayne Rooney har gjort mål i fyra av de fem möten på Etihad Stadium, och däribland tre mål på de senaste två besöken och är också den spelare som gjort flest derby mål 8 st i PL och 11 totalt mot City.

Derby brukar ju vara täta matcher men det gäller inte Manchester derbyt. I modern tid, sen Premier League bildades har bland annat City’s slagit United med 6-1 på Old Trafford i oktober 2011 samt Uniteds hemma seger 1994 med 5-0 med Andrei Kanchelskis hat-trick är segrar vi minns.

Den Danske målvakten Peter Schmeichel förlorade aldrig mot City under hans åtta säsonger med United och han höll den sviten under sin enda säsong i blått då City slog United hemma och spelade oavgjort på Old Trafford

Det mest omtalade derbyt är kanske däremot den säsongens näst sista match. United behövde vinna för att undvika nedflyttning. I åttionde minuten klackade den tidigare United legendaren, då i City, Denis Law, bollen förbi Alex Stepney i Unitedmålet. Law vägrade att fira målet och sa efter matchen, som blev hans sista ligamatch i karriären: “Under 19 år har jag gjort allt jag kunnat för att göra mål men nu har jag gjort ett som jag önskar att jag inte hade gjort”

När matchen närmade sig fulltid stormade Unitedsupportrarna planen och domaren tvingades bryta matchen, men resultatet stod sig och United degraderades till division 2.

Hur tror ni det går idag?

Du är väl med och tävlar om biljetterna till Barcelona-Atletico Madrid