Arsenal, Manchester United, Nördvändigt vetande

Det visste du inte om… Robin van Persie

På lördag är det stormatch när Arsenal tar emot Manchester United. För två av spelarna är detta mötet nog extra speciellt, den ene är Danny Welbeck som i år gått från United till Arsenal.

Den andre som 2012 gick den motsatta vägen efter 8 år i London är Robin van Persie. Här får du en glimt av hans brokiga förflutna.

Robin van Persie är född 6:e Augusti 1983, och växte upp som Feyenoord supporter, och drömde om en karriär där, men hans pappa har sagt att han också hade en Arsenaltröja från det han var 11, och han är ju verkligen en artist med bra påbrå, mamma är konstnär och smyckesdesigner och pappa är konstnär och skulptör, och har bland annat gjort ett konstverk som sitter inne i Emirates bestående av gamla Arsenal magazine.

Som ungdoms spelare spelade han för Excelsior som även döpt en läktare efter honom på in hemmaarena i Rotterdam. I skolan var Robin en av de stökigare eleverna och blev utkörd i stort sett dagligen. När den talangfulle killen var 13-år blev hans första dröm sann, han fick ett kontrakt med Feyenoords akademi, men där mötte han sin värste fiende, sitt ego.

På planen var han outstanding men hans uppenbara arrogans och själviskhet gjorde att Feyenoord 2003 valde att sälja honom så fort Arsenal la ett bud på den då 20-årige talangen. United kunde ha faktiskt signat Van Persie redan 2001 när Sir Alex skickade scouten Jim Ryan för att ta en titt på tonåringen, som blev utvisad. “Robin var då bara 16 -17 år då och Jim tyckte han var talangfull men lite omogen, och Arsenal värvade honom

Hans egenheter fortsatte och han samlade på så onödiga gula som röda kort under de första åren i London till Arsénes stora förtret.

Efter att 2005 ha fått sitta två veckor i fängelse misstänkt för våldtäkt av en skönhetsdrottning, ett mål som han sedan friades från, bestämde han sig för att räta ut sitt liv och ändra attityd mot så väl sin fru som sina lagkamrater och vänner.

Van Persie son, Shaqueel, kallade honom ‘Daddy Arsenal’ under tiden som Gunner, något som självklart blev lite problematiskt i samband med flytten till Old Trafford 2012.

Arsenal betalade en gång i tiden 2.75miljoner pund för den då 20-årige holländaren och när man sålde van Perise till United fick man nästan 10 gånger så mycket för honom.

Och varför han valde nummer 20 i United? Jo, självklart för att hjälpa klubben nå den 20:e ligatiteln, vilket han också gjord direkt!

Läs om Premier Leagues bästa strikers Del 1

och Läs om Welbecks övergång till Arsenal,