Nyheter

Nu börjar allvaret, sammanfattning efter omg 14

Fjorton omgångar spelade och en dryg tredjedel av serien har avgjorts och samtidigt går vi in i den kanske intensivaste perioden nu fram till vändningen efter nyår.

Vi tar och sammanfattar inte bara den senaste omgången utan också läget i tabellen:

kampen om Seriesegern ser ut att stå emellan de två suveränerna just nu.

Chelsea 36p och Manchester city 30p, ja sex poäng och Chelsea än så länge ohotad etta, även om 0-0 uppe i Sunderland var en besvikelse och utan Costa saknas det lilla magiska extra, men den breda truppen håller ändå högsta klass. City är på gång och är kanske just nu det bästa laget och framför allt har man spelaren med just det lilla magiska extra, Kun Agüero (14 mål på 14 matcher). 0-3 nere i Southampton och sedan utspelningen mot Sunderland, just det som Chelsea inte lyckades med, imponerar. Som det ser ut nu den enda riktiga utmanaren till Chelsea om ligatiteln.

Kampen om Champions League platserna:

Southampton 26, Manchester United 25, West Ham 24, Arsenal 23

Vi har sagt det för men programmet har satt Saints i en tuff period och efter förlusterna mot City och Arsenal skall man ta sig an United till helgen. Dessutom känns det som laget peakat formmässigt för någon vecka sedan, kan Koeman vända trenden?

Stabilt försvars spel har varit nyckeln, mot City kom plumpen men mot Arsenal skötte man sig nästan klanderfritt. Arsenal pressade och pressade men skapade nästan ingenting, jag sa nästan, men efter en skral inledning har United nu börjat rada upp segrar, visserligen långt upp att utmana om liga titeln men så länge man fortsätter vinna kan ju allting hända, tredje platsen och en säker Champions League plats hägrar. Skador i mängder och nu även Rooney. När han var avstängd fungerade anfallsspelet inte alls för United, och nu, match mot Southampton nu då krävs det att alla forwards är på topp mot ligans kanske bästa försvar.

West Ham som tillsammans med Southampton ligans stora positiva överraskning. Bra nyförvärv med bra inställning. Hade en lite dipp med några kryss men lyckas vinna igen. Är med och slåss om Europaplatserna på allvar i år, men tror inte de träcker till i snacket om Champions League

Arsenal, har blandat och gett rejält under säsongen, men på något sett verkar det som man börjar få ordning på spelet, segrar mot Dortmund, WBA och Southampton stärker självförtroende även om spelet inte alltid imponerat. Mot Southampton hade man ett massivt bollinnehav och pressade stumtals rejält, men skapade nästan ingenting, och sen kom, som vanligt nästan, ett sent avgörande.

Men stabiliteten måste bli bättre, man får inte tappa poäng mot sämre lag och framför allt man måste kunna slå de andra topplagen åtminstone hemma om man skall kriga om topplatserna.

Swansea 22, Även Walesarna blandar rejält, men på något underligt sätt känns de samtidigt stabila och pålitliga. Kommer att vara med och slåss om Europa League biljetterna till sent på säsongen, om man undviker alltför många dumma poängtapp.

20-poängarna: Liverpool Newcastle och Tottenham:

Lag som alla aspirerar på Europa Leage platserna eller ännu högre. För dessa lag börjar det nu bli långt upp och som sagt mer än en tredjedel av serien har redan gått. Nu gäller det att få ordning på grejorna och vinna matcherna om man vill vara med, annars är det försent. Det är i december det avgörs för dessa lag, och för Liverpool och Tottenham är det segrar som krävs till helgen mot Sunderland respektive Crystal Palace hemma. Newcastle tar emot Chelsea så här kan tåget gå för the Magies.

Undrehalvans övre del

Lagen som varken är fågel eller fisk, Everton 18p och Aston Villa 16p hade definitivt högre ambitioner än så här när serien började men bägge har spelat upp sig den sista tiden, fortsätter de så här så kan Europaplatserna finnas inom räckhåll men det är många lag framför dem att passera.

Stoke 15p och Sunderland 14p

Stoke blir man aldrig riktigt klok på, ena veckan slår man topplag andra veckan stryk mot bottenlag, hamnar säkert mitt i tabellen när det är slut. Sunderland är svårslaget, men åker på minor ibland för att sedan nolla även de bästa lagen när allt stämmer. Gör en bättre säsong än i fjol och får man bara några fler segrar än oavgjorda framöver är man nog mer än nöjd.

Just över strecket

Där hittar vi Crystal Palace 13p, West Bromwich 13p och Hull 12p, framför allt Hull hade jag förväntat mig mycket mer av, men det stämmer inte alls och det kan gå riktigt illa för dem om det fortsätter så här. Palace och Albions svårslagna hemma och opålitliga borta men är nog båda två nöjda om de så länge som möjligt kan undvika att bli akut indragna i bottenträsket. Nu väntar en viktig match West Bromwich Hull, vilket lag får lugn och ro och för vilket lag blir det fullständig panik.

Under strecket

 Burnley 12p (samma som Hull), QPR 11p och Leicester 10p, Burnley som var i stort sett utdömda har verkligen rykt upp sig de sista matcherna och har nu fyra matcher utan förlust. För QPR är det upp och ner, eller ska vi säga hemma och borta. Hemma står man upp bra mot alla lag och vinner titt som tätt, borta är man helt under is. Nu väntar just Burnley hemma och vikten av den matchen kan man inte underskatta. Leicester sen då började hyggligt men har sjunkit och är nu ända nere på botten, och jag har svårt att se att Foxes skall kunna kravla så långt som upp över strecket med de spel man visar upp just nu, men visst det är bara 2 poäng s allt är ju möjligt, men då skall man börja med att stjäla en pinne borta mot Villa nu till helgen.

 

Kommer ni ihåg hur vi tippat serien tidigare; Skrapet i Botten och Så slutar Premier League