Everton, Liverpool, Manchester City, Manchester United

United – Liverpool Rivaliteten del 2

Vi fortsätter att titta på rivaliteten mellan Manchester United och Liverpool FC och nu ur ett rent fotbollsmässigt perspektiv.

Tidningen Mirrors kolumnist Brian Read beskrev stämningen 1985 när de två lagen möttes på Goodison Park i FA Cup semi: “Det var som ett medeltida fältslag på gatorna, en knivmarknad i parken och på läktarna var det som läget i Gaza en riktigt dålig dag.”

Sir Alex Ferguson förklarade det så här: “Grejen med oss och Liverpool är just rivaliteten, det finns inget motstycke tll den. Det är de häftigaste matcherna, de är utan motstycke i den brittiska fotbollen och bägge klubbarna behöver de här matcherna. Intensiteten, rivaliteten, och de fantastiska spelarna – för mig är det alltid årets match. Jag har alltid betraktat Manchester United – Liverpool att vara årets match trots att vi har City här i stan.

Även bland spelarna märks rivaliteten tydligt.

Wayne Rooney, Uniteds stora stjärna, som är fostrad i Liverpools rivaler på hemma plan, Everton, har förklarad hur han växte upp och lärde sig hata LFC.

Steven Gerrard då, Liverpool ikonen gjorde ett hemma-hos-reportage där han inför ett filmteam visade upp sin samling av matchtröjor han bytt mot spelare genom åren, och poängterade att han inte hade någon Manchester United tröja. Steven Gerrard är också den spelare som gjort fler mål än någon annan bortaspelare på Old Trafford, 5 st och Robin van Persie och sin sida har gjort sex mål på sina nio senaste möten med Liverpool.

Liverpool kapten Gerrard har också satt fingret på vikten av mötena med United. “Kanske är Barca och Madrid på den nivån men för mig är Liverpool mot Man U den största matchen, Premier League är den största ligan och det här är de mest framgångsrika klubbarna.

Uniteds Gary Neville har i media flera gånger uttryckt sitt förakt för Liverpool och när John O’Shea 2007 på tilläggstid avgjorde mötet, framför the Kop in då avslöjade Neville att det O’Shea’s gjorde är en önskedröm för honom själv.

Inför säsongne 2011/12 Stegrade rivaliteten då ytterligare Luis Suárez i Liverpool i säsongens första möte lagen emellan på Anfield, gjorde rasistiska uttalande om Uniteds Patrice Evra vilket gav Suarez en åtta matcher avstängning.

United och Liverpool möttes igen just efter att Suarez avstängning var avklarad och då på Old Trafford, och han gjorde då sin första match från start, vid den obligatoriska handskakningen innnan match vägrade dock Suarez att ta Evras utsträckta hand, vilket innebar att Rio Ferdinand och Danny Welbeck vägrade skaka hand med Suarez. Sir Alex Ferguson uttalade efter matchen att Suarez var en skamfläck och inte borde få spela för Liverpool igen.

Dagen efter kom Kenny Dalglish, Luis Suarez, Dalglish och Liverpool FC med en ursäkt som United accepterade.

Transfer

Sedan 1964 då Phil Chisnall gick från United till Liverpool har ingen spelare gått direkt från den ena klubben till den andra. Spleare har dock efter varit i andra klubbar senare hamnar hos rivalen tex  Paul Ince som var i  Inter och Peter Beardsley som bland annat var i Newcastle och senare Michael Owen som mellan lande i Real Madrid and Newcastle United.

2007 la Liverpool ett bud på Gabriel Heinze i United, men United lät inte honom gå till sin största rival, utan sa att Hinze hade en klausul att endast gå till en utländsk klubb.

Heinze vädjade att få lämna för Liverpool men klubben vägrade och fansen vände Hinze ryggen och Hinze gicks å småningom till Real Madrid i stället.

Missade du  första delen läs den här: del 1

och den första artikeln inför dagens match: En enda soppa