Skidor

Det traditionella vasaloppet

Vinterveckan startar snart

Första söndagen i mars är det traditionella vasaloppet. För att inte missa det så sätter nog många på väckarklockorna. Kaffekoppar och frukost framför tv. För även om vi kanske inte har dom där stora svenska namnen längre som ligger framme i toppen är det många som tittar. I år sker Vasaloppet söndagen den femte mars. Innan själva Vasaloppet så händer det ju en hel del annat också som är sevärt.

Det traditionella vasaloppet

Innan vasaloppet går av stapeln är det mycket andra skidsporter som sker runt omkring. Nedan finns hela listan

 • den 24 februari är det 30 km
 • den 25 februari är det 30 km Tjejvasan
 • den 26 februari är det 9 km Ungdomsvasan
 • den 26 februari är det 90 km Öppet spår
 • den 27 februari är det 90 km Öppet spår, fri stil
 • den 28 februari är det 45 km Vasaloppet
 • den 3 mars är det 90 km Stafettvasan, femmannalag
 • den 3 mars är det 90 km Nattvasan, individuellt eller i par, fri stil
 • den 3 mars är det 45 km Nattvasan, individuellt eller i par, fri stil
 • den 3 mars är det 30 km Nattvasan, individuellt eller i par, fris til
 • den 4 mars är det 9 km Vasaloppet, fri stil

Det traditionella vasaloppet

När startade den traditionella vasaloppet

Vasaloppet är ett folkkärt skidlopp som är varje år. Loppet är alltid den första söndagen i mars och är på 90 kilometer. Det startar från Berga som ligger utanför Sälen och fortsätter sen till Mora i Dalarna. Vägen däremellan är när Gustav Vasa flydde från Mora till Sälen från soldater under vintern 1520-1521. Så där startade det hela och den första tävlingen som startade och blev kallad för just Vasaloppet var redan 1922. Det var lite skillnad på anmälda det första året som var 136 personer, men det var bara 116 stycken som startade när det väl började. 1923 anmälde och startade den första kvinnan vasaloppet, men året efter så förbjöd man kvinnor att anmäla sig och delta i loppet. Det skulle vara för jobbigt för kvinnor att köra loppet sa man.

När det öppna spåret startade 1979 fick kvinnor delta, och 1981 upphörde förbudet mot att kvinnor skulle få delta i Vasaloppet. Alla var inte så glada åt förbudet och 1978 var det en kvinna som hade klätt ut sig till man, men blev också avslöjad. Bästa dam korade man ända till 1996, och 1997 så blev det också en damklass i tävlingen.

Drycker och stopp under Vasaloppet

Ingen kan väl undgå att det är blåbärssoppa som man serverar under Vasaloppet. Sen 1958 så har det serverats en ofantlig mängd blåbärssoppa vid alla stopp vid vätska- och matkontrollerna. Soppan ger energi och en lugn mage som behövs för att man ska orka hela loppet. Det är sju stycken stopp under hela loppet. Det finns många kvinnor och män som hjälper till vid alla stopp genom att både servera och plocka undan alla muggar som slängs utmed spåren. Det är många som anmäler sig och gör en tävling för sig själv, men också elitåkare som vi följer under hela förmiddagen i tv. För sedan 1975 har det varit minst 10.000 stycken deltagare i detta lopp. Rekordet på anmälningar gjordes 2018 då det var hela 17.041 stycken som var med och deltog.

Halv åtta startar själva sändningen på tv, så planera en god frukost uppkrupen i soffan och förbered er på en härlig dag.